RSS

Πολύ καλά βιβλία

21 Oct

Η κρίση μάς ωθεί στη σοβαρότητα. Κάτι που αποδεικνύεται και απ’ τη φετινή βιβλιοπαραγωγή, που λίγο πριν απ’ το τέλος της χρονιάς αναμένεται πολύ σπουδαία | LIFO | Μαρία Δρουκοπούλου

Πολύ καλά βιβλία

Ξεκινώντας απ’ το μυθιστόρημα, σημειώνουμε την επιστροφή της Ευγενίας Φακίνου με το Τρένο των νεφών (Καστανιώτης), ένα ταξίδι στη λατινοαμερικάνικη ήπειρο και λογοτεχνία μέσα απ’ τις περιπέτειες του κεντρικού ήρωα του βιβλίου, που φέρει το όνομα Κανένας. Εκτός Ελλάδας, συγκεκριμένα στην Αγγλία, διαδραματίζεται στο μεγαλύτερο μέρος του ένα νεανικό έργο του Μένη Κουμανταρέα, Οι αλεπούδες του Γκόσπορτ (Κέδρος), που εκδίδεται για πρώτη φορά τώρα κι αποτελεί ένα κατεξοχήν μυθιστόρημα ενηλικίωσης. Στα ελληνικά θέματα μάς επαναφέρει τοΓκαγκάριν – Ο κόσμος από χαμηλά (Οξύ) του Πέτρου Τατσόπουλου, μια κατάδυση στην καλτ κουλτούρα της μεταπολεμικής Ελλάδας και στο ετερόκλητο ψηφιδωτό που τη συνιστά. Η εποχή της δημιουργίας του Ελεύθερου Θεάτρου καθώς και η δράση αντιστασιακών κι επαναστατικών πυρήνων την περίοδο της χούντας αποτελούν τους άξονες του προσωπικού αφηγήματος του Γιώργου Κοτανίδη Όλοι μαζί, Τώρα!(Καστανιώτης). Στην αμέσως επόμενη περίοδο, τη Μεταπολίτευση, μεγαλώνουν οι ήρωες του Νίκου Παναγιωτόπουλου στα Παιδιά του Κάιν (Μεταίχμιο), τους οποίους συναντάμε σε σύγχρονο context, ενώ την ίδια εποχή εκτυλίσσεται και η Φανταστική Περιπέτεια (Κέδρος) του Αλέξανδρου Κοτζιά, που επανεκδίδεται και μας θυμίζει με σατιρικό τρόπο χαρακτηριστικούς τύπους της δεκαετίας του ’80. Άλλη μια επανέκδοση είναι αυτή του Άχρηστου Δημήτρη (Μεταίχμιο) του Γιώργου Συμπάρδη, που μιλάει για τη μακρόχρονη φιλία μεταξύ δυο ανδρών. Ένα ερωτικό-μαθηματικό μυθιστόρημα, στο οποίο ερωτικά δράματα εκτυλίσσονται με φόντο έναν μαθηματικό γρίφο, μας προτείνει ο Τεύκρος Μιχαηλίδης σταΤέσσερα χρώματα του καλοκαιριού (Πόλις), ενώ στις Σκοτεινές Επιγραφές(Μεταίχμιο) του Αλέξη Πανσέληνου παρακολουθούμε τους εφιάλτες ενός ζωγράφου που προσπαθεί ν’ ανακτήσει τη χαμένη του αγάπη. Το «παρών» δίνει και ο Χρήστος Χωμενίδης με τη Φωνή (Πατάκης), την ιστορία ενός τραγουδιστή που, έχοντας χάσει τη φωνή του, προσπαθεί να τη βρει αλλού. Σύντομα θα κυκλοφορήσουν και δυο βιβλία Ελλήνων συγγραφέων μεταφρασμένων απ’ τα γαλλικά. Πρόκειται για τη Μέλπω Αξιώτη και τοRepublique Bastille (Άγρα), που έγραψε εξόριστη στη Γαλλία, και για το τελευταίο βιβλίο του Κώστα Αξελού, απόσταγμα της πρωτότυπης σκέψης του, με τίτλο Αυτό που επέρχεται, αποσπάσματα μιας προσέγγισης (Εστία). Τέλος, οι εκδόσεις Άγρα ετοιμάζουν μια ανθολόγηση του πολύτομου Μεγάλου Ανατολικού του Εμπειρίκου, σε επιμέλεια Γιώργη Γιατρομανωλάκη.

Στη μικρότερη λογοτεχνική φόρμα, αυτή των διηγημάτων, η εκδοτική παραγωγή των εκδόσεων Καστανιώτη έχει εξίσου ενδιαφέρουσες προτάσεις. Η Zυράννα Ζατέλη συνθέτει, όπως πάντα, ένα μαγικό σύμπαν μέσα από πρωτοπρόσωπες αφηγήσεις, σπαράγματα μιας υποβλητικής μυθολογίας, στην Ηδονή στον κρόταφο. Με συλλογές διηγημάτων επανέρχονται η Ιωάννα Καρυστιάνη κι η Αθηνά Κακούρη, η πρώτη αποδίδοντας με τον δικό της, ιδιαίτερο τρόπο την ατμόσφαιρα των Χριστουγέννων κι η δεύτερη με αστυνομικές ιστορίες που επιβεβαιώνουν την περίοπτη θέση της στην ελληνική αστυνομική λογοτεχνία. Επίσης, θα κυκλοφορήσει ένας συγκεντρωτικός τόμος με όλα τα διηγήματα του Δημήτρη Νόλλα, με μια ενδελεχή εισαγωγή της Τιτίκας Δημητρούλια. Με διηγήματα στις εκδόσεις Πατάκη θα εμφανιστούν ο Γιώργος Σκαμπαρδώνης (Περιπολών περί πολλών τυρβάζω)και η Έρση Σωτηροπούλου (Να νιώθεις μπλε, να ντύνεσαι κόκκινα). Το Πάρτι και άλλα διηγήματα (Εστία), η ενδέκατη συλλογή του πολυγραφότατου Περικλή Σφυρίδη, αποτελεί ακόμα μια επιλογή σε αυτό το είδος.

Αυτή η εκδοτική περίοδος καλύπτει και το πεδίο της ποίησης. Από το Μεταίχμιο θα εκδοθούν τα ποιήματα της Μαρίας Πολυδούρη σε επιμέλεια Γιάννη Η. Παππά, ενώ ο Κέδρος μόλις κυκλοφορήσε την ποιητική συλλογή του πρόσφατα χαμένου Γιάννη Βαρβέρη Βαθέος Γήρατος, που είναι αφιερωμένη στη μητέρα του. Μια ξεχωριστή όσο και σύγχρονη πρόταση στον ποιητικό χώρο είναι το 7: ποίηση για video games (Νεφέλη) του Βασίλη Αμανατίδη, με στοιχεία δραματουργικά, αφηγηματικά και οπτικά.

Στην εκπνοή του φθινοπώρου, τον πρώτο μήνα του χειμώνα, θα κυκλοφορήσει το ανέκδοτο ως σήμερα μυθιστόρημα της Διδώς ΣωτηρίουΤα παιδιά του Σπάρτακου, που διαδραματίζεται σε Αθήνα και Θράκη, καλύπτοντας την περίοδο από τις αρχές του 20ού αιώνα μέχρι τον Εμφύλιο.

Τώρα όσον αφορά την ξένη λογοτεχνία οι αναγνώστες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν την πρώτη μεγάλη επιτυχία του τιμημένου με Νόμπελ Ορχάν Παμούκ, το Τζεβντέτ μπέη και υιοί (Ωκεανίδα), μια οικογενειακή σάγκα, όπως το χαρακτηρίζει ο ίδιος. Από τις εκδόσεις Καστανιώτης κυκλοφόρησε την περασμένη Δευτέρα το Τελευταίο Τετράδιο του επίσης νομπελίστα Πορτογάλου Ζοζέ Σαραμάγκου,το οποίο περιλαμβάνει όλα τα κείμενα απ’ το μπλογκ του, ενώ τον Δεκέμβριο θα κυκλοφορήσει και το Χρονικό του μοναστηριού, το πιο σημαντικό απ’ τα έργα του, που του χάρισε και διεθνή αναγνώριση. Η εκπροσώπηση της Πορτογαλίας συνεχίζεται και με δύο τίτλους των εκδόσεων Νεφέλη. Πρόκειται για δύο βιβλία του Πεσσόα, ένα αστυνομικό, την Υπόθεση Βάργκας, κι ένα διήγημα για την ψυχή του καλλιτέχνη και τη δημιουργία, την Ώρα του διαβόλου. Επίσης, δύο έργα του πολυγραφότατου Κάρλος Φουέντες έχει να περιμένει το αναγνωστικό κοινό: το Η θέληση και η τύχη (Καστανιώτης), που περιγράφει τη σύγχρονη ιστορία του Μεξικού, και το Terra Nostra (Άγρα).

…more

Advertisements
 
Leave a comment

Posted by on 21/10/2011 in Articles

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: