RSS

Θα τα διαβάσουμε

13 Oct

Είκοσι επτά νέα ελληνικά βιβλία έρχονται…

ATHENS voice | the PAPER |

Θα τα διαβάσουμε

Πρωταγωνίστρια η λογοτεχνία
Ευγενία Φακίνου, Το τρένο των νεφών, Καστανιώτης Το «τρένο των νεφών» είναι υπαρκτός σιδηρόδρομος στην οροσειρά των Άνδεων – εδώ σε κάθε βαγόνι του… κουβαλάει ένα κομμάτι της λατινοαμερικάνικης ιστορίας/λογοτεχνίας.
Δημήτρης Φύσσας, Ο αναγνώστης του Σαββατοκύριακου, Εστία Από δέκα συγγραφέων τα βιβλία διαβάζει μια επί πληρωμή αναγνώστρια σε μια κυρία στη βίλα της στην Πολιτεία. Μόνο που το σπίτι κρύβει ένα μυστήριο.

Από τα συρτάρια του συγγραφέα
Μένης Κουμανταρέας, Οι αλεπούδες του Γκόσπορτ, Κέδρος Το έγραψε το ’59 και το εκδίδει τώρα. Είναι αυτοβιογραφικό, περιγράφει τα χρόνια σπουδών στην Αγγλία, καθώς και τις ερωτικές του περιπέτειες μαζί με μια ομάδα παιδιών.
Διδώ Σωτηρίου, Τα παιδιά του Σπάρτακου, Κέδρος Γράφτηκε τη δεκαετία του ’60 για να κυκλοφορήσει τώρα. Η ιστορία μιας οικογένειας στο πρώτο μισό του 20ού αιώνα με φόντο την εξέγερση των σηροτρόφων του ’30 στη Θράκη.

Βουτιά στο παρελθόν
Victoria Hislop, To νήμα, Διόπτρα Ελληνίδα συγγραφέας η Χίσλοπ; Δεκτές οι διαφωνίες, όμως το νέο της βιβλίο έχει πάλι ελληνικό θέμα. Η ιστορία του εξελίσσεται στη Θεσσαλονίκη μετά την πυρκαγιά του 1917.
Γιώτα Φώτου, Στις όχθες της λίμνης, Ψυχογιός Νοέμβρης του ’58, σ’ ένα χωριό της Μακεδονίας η άφιξη μιας γυναίκας την ημέρα ενός μνημόσυνου θ’ αλλάξει τα δεδομένα φέρνοντας στην επιφάνεια κρυμμένα μυστικά.
Μάιρα Μεϊμαρίδη (Ατιτλοφόρητο), Καστανιώτης Από το 18ο έως τον 20ό αιώνα, και από τα ερείπια της Τροίας μέχρι τη Σμύρνη πριν από την Καταστροφή. Η συγγραφέας επιστρέφει στον τόπο του… εγκλήματος των μαγισσών.
Ευάγγελος Μαυρουδής, Φως εξ Ανατολών, Κέδρος Το τελευταίο βιβλίο της τριλογίας «Επιστροφή στη Σμύρνη» φτάνει στην καταστροφή του ’22 με Βενιζέλο, Κεμάλ, αρχιστράτηγους να κάνουν, μεταξύ άλλων, την εμφάνισή τους.

Ο παλιός είναι αλλιώς
Ο άχρηστος Δημήτρης, Γιώργος Συμπάρδης, Μεταίχμιο Πρωτοκυκλοφόρησε το ’98, δημιούργησε αίσθηση και επανακυκλοφορεί σε νέα στέγη. Η ιστορία μιας μακροχρόνιας ανδρικής φιλίας μεταξύ 2 «επαγγελματικά» αταίριαστων ανδρών.
Μισέλ Φάις, Από το ίδιο ποτήρι και άλλες ιστορίες, Πατάκης Σε νέο εκδοτικό οίκο οι δεκατρείς ιστορίες με διαφορετικές αφηγηματικές φόρμες –από διήγημα έως θεατρικό μονόπρακτο– (ξανα)συνομιλούν με τα φαντάσματα της ζωής μας.
Βασίλης Βασιλικός, Ζήτα, Διόπτρα H λογοτεχνική κατάθεση του Β.Β. για τη δολοφονία του βουλευτή της ΕΔΑ Γρηγόρη Λαμπράκη και η αναζήτηση ενόχων από τον ανακριτή Χρήστο Σαρτζετάκη.
Αλέξανδρος Κοτζιάς, Φανταστική περιπέτεια, Κέδρος Τελευταίο μυθιστόρημά του, τιμημένο με το Α’ Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος (’86). Σάτιρα για τον κρατικό μηχανισμό της δεκαετίας του ’80 και το λογοτεχνικό κατεστημένο.

Άνθρωποι της διπλανής πόρτας
Γιώργος Μανιώτης, Τώρα, Ψυχογιός Στην τηλεοπτική εκπομπή «Οικογενειακό τραπέζι» βγαίνουν στη φόρα τα εσώψυχα των μελών της οικογένειας της καλεσμένης δημοσιογράφου-παρουσιάστριας.
Αλέξης Πανσέληνος, Σκοτεινές επιγραφές, Μεταίχμιο Μια νεολαία οπλισμένη με σπρέι και μια οπλισμένη με ρόπαλα εμφανίζονται, μεταξύ άλλων, στην ιστορία, που κινητοποιείται εξαιτίας μιας επιγραφής στο κέντρο μιας πόλης.
Βασιλική Πέτσα, Θυμάμαι, Πόλις Η προβληματική πλευρά της καθημερινότητας αποκαλύπτεται στην προσπάθεια εξιχνίασης ενός εγκλήματος σε μια μικρή επαρχιακή πόλη, ενώ θύτης και θύμα αλλάζουν θέση.

…more

Advertisements
 
Leave a comment

Posted by on 13/10/2011 in Articles

 

Tags: , , , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: