RSS

Συγγνώμη,τι διαβάζετε;

10 Oct

Αν κάποιος προσπαθεί με τρόπο να δει το εξώφυλλο του βιβλίου που διαβάζετε στο μετρό, τότε το πιο πιθανό να είναι bookarazzi | ATHENS voice | από τον Γιάννη Νένε

Λεωφορείο 610 (Φιλοθέης), 9 π.μ. 9/5/2011
Το ερώτημα «τι διαβάζουν οι άνθρωποι στο μετρό και στο λεωφορείο; Ε;» παραμένει. Οι απαντήσεις είναι πολλές, ποικίλες και, ενίοτε εντυπωσιακές. Διαβάζουν –κυρίως στο μετρό· στο λεωφορείο είναι πολύ λιγότεροι οι αναγνώστες– free press εφημερίδες αλλά και βιβλία (οι γυναίκες μάλλον περισσότερο από τους άντρες), συχνά βιβλία ευπώλητα, άλλες φορές ψαγμένα, ενίοτε κλασικά, βιβλία-προσφορά εφημερίδων, μυθιστορήματα ελλήνων συγγραφέων ή μεταφράσεις, ελληνικά ή ξενόγλωσσα, άλλοτε τούβλα κι άλλοτε τσέπης, σπανιότατα ποίηση, συνήθως πρόσφατες εκδόσεις αν και δεν λείπουν και οι πολυκαιρισμένοι υποκίτρινοι τόμοι, επιστημονικά, δικογραφίες, συμβόλαια, φοιτητικές σημειώσεις, συναξάρια και βίους αγίων, καμιά φορά θεωρητικά, δοκίμια, πολιτική, ιστορία….”

– Γιώργος Τσακνιάς, ιδρυτής του γκρουπ στο Facebook «Τι διαβάζουν οι άνθρωποι στο μετρό και στο λεωφορείο; Ε;» (κωδικός: ΤΙΔΑΜΕΛΕ.Ε;), ιστορικός, μεταφραστής λογοτεχνίας, ΑΕΚτζής, blogger και μανιώδης φωτογράφος:

«Το γκρουπ ιδρύθηκε τον Νοέμβριο του 2010, από μια έμπνευση της στιγμής. Για να σκοτώσω την αθάνατη ώρα στο μετρό, προσπαθούσα να δω τι διαβάζουν οι συνεπιβάτες μου. Προφανώς, η απλή περιέργεια συνδυάστηκε με τη βιβλιοφιλία. Εκμεταλλευόμενος τις δυνατότητες του internet και των social media, δημιούργησα το γκρουπ, με τίτλο «Τι διαβάζουν οι άνθρωποι στο μετρό και στο λεωφορείο; Ε;» (ΤΙΔΑΜΕΛΕ.Ε;) για να δω κατά πόσον έχουν και άλλοι την ίδια συνήθεια, αλλά και γιατί έτσι θα είχαμε σιγά σιγά μια εικόνα για το τι διαβάζουν οι άνθρωποι στον δημόσιο χώρο, ίσως διαφορετική από τις λίστες των ευπώλητων στις εφημερίδες. Αποφάσισα, παρά τις περί του αντιθέτου παραινέσεις, το γκρουπ να είναι ανοιχτό και να μπορεί το κάθε μέλος να προσθέτει καινούργια μέλη. Εκείνο το «Ε;» στην ονομασία του γκρουπ φαίνεται πως λειτούργησε, και έτσι ευθύς εξαρχής το χιούμορ έδωσε τον τόνο στις αναρτήσεις των μελών, και προσδιορίστηκε αξιωματικά με τη φράση: «Αυτό που λες είναι το σωστό. Άρα δεν έχει πλάκα. Άρα απορρίπτεται”.

Το γκρουπ, λιγότερο από έναν μήνα μετά, είχε αποκτήσει περίπου 200 μέλη, σταθερούς θαμώνες, για την ακρίβεια ενοίκους, οι οποίοι ως Τιδαμελίτεςκαι Τιδαμελίτισσες άρχισαν να αποκτούν τη δική τους ιδιόλεκτο και, σιγά σιγά, ένας «σκληρός πυρήνας» τους να δημιουργεί τη «μυθολογία του ΤΙΔΑΜΕΛΕ.Ε;» : Με βασική τους ιδεολογία τον Τσακνισμό-Θεοχαρισμό, bookarazzi-λαθραναγνώστες άρχισαν να επινοούν πλήθος τεχνάσματα, για να υποκλέψουν τον τίτλο του βιβλίου ανύποπτου επιβάτη, ομονόησαν ως οπαδοί του Δενυπαρχισμού, αντήλλασσαν μεταξύ τους καψουλάικ, εφηύραν το καψουράιτ για την απόδοση κοπιράιτ σε λεξιπλαστικούς νεολογισμούς, απέχτησαν ΝΥΧΤΕΒΑΡΓΚ (Νυχτερινή Βάρδια του Γκρουπ), Τμήμα Αρχείου-Νατάσσα (που ταξινομεί όλα τα ποστ), Τμήμα Απεργιών, Τμήμα Υποδοχής-Τιτίκα κ.ά., διασκέδασαν και εξέφρασαν τις λογοτεχνικές τους πένες κατά τις Fiction Days (ημέρες απεργίας των ΜΜΜ), απέκτησαν ρόλους και τίτλους: Πατερούλης, Έξαρχος, Χριστοπαναγίαμουμέσα, Θείον βρέφος, Πρωτοτσούπρα, Τσιράκι του Αδμίν, Παρά τω Αδμίν Μαγκάκι, ΧαχαχαΜαρίτα, ΧιχιχιΑρετή, Μπισκοντάκι, Ργιούλα, Veni Vidi Vicky, Μαμαχίλντα, GG, Τομ, άρχισαν να γίνονται δυάδες και τριάδες μεταξύ τους, ως πολλαπλοί εαυτοί, απέκτησαν τους δικούς τους μυθικούς ήρωες οι οποίοι εμφανίζονται μόνο στο ΤΙΔΑΜΕΛΕ σε ένα λογοτεχνικό work in progress (Η οικογένεια των Γαλανών, η οικογένεια των Λαγανών, Ευλάμπιος Τιδαμελές, Ευτύχιος Τιδαμελές), συντέθηκαν ποιήματα, γράφτηκαν τραγούδια, επινοήθηκαν τιμωρίες (κατά προτίμηση στα νορβηγικά), έβγαιναν και τα καπέλα της Δανάης για να εκφράσουν θαυμασμό σε ένα «ρεπορτάζ».

…more

Advertisements
 
Leave a comment

Posted by on 10/10/2011 in Articles

 

Tags: ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: