RSS

Poetry Fix – Aπό τις «Διορθώσεις» του J.Franzen στο «Χαστούκι» του C. Tsiolkas

08 Oct

H κριτική της εβδομάδας | LIFO | Λένα Φουτσίτζη | Άννα Κουτσιλοπούλου:

Aπό τις «Διορθώσεις» του J.Franzen στο «Χαστούκι» του C. Tsiolkas

o Τζόναθαν Φράνζεν

Its a Family Affair

Οι ιστορίες ενδοοικογενειακής παράνοιας πάντα μου έβγαζαν τον καλύτερο εαυτό. Είμαι σθεναρή υπέρμαχος του family dramatization, ακόμη κι όταν αυτό προσφέρεται στις πιο ακραίες και παρατραβηγμένες μορφές του.

Δύο από τις πιο ενδιαφέρουσες λογοτεχνικές περιπτώσεις τέτοιου είδους είναι «Οι Διορθώσεις» του Αμερικανού Jonathan Franzen και «Το Χαστούκι» του Αυστραλού Christos Tsiolkas.

Στις «Διορθώσεις», η πενταμελής οικογένεια των Lambert, αρκούντως προβληματική και άκαμπτη ως προς τις προσωπικές πεποιθήσεις καθενός από τα μέλη της, καλείται να συγκεντρωθεί για μια τελευταία φορά σε ένα χριστουγεννιάτικο δείπνο.

Christos Tsiolkas

Στο «Χαστούκι», οικογένεια και φίλοι αναστατώνονται όταν, σε ένα μπάρμπεκιου, ένας καλεσμένος χαστουκίζει ένα παιδάκι, που δεν είναι δικό του.

Και στα δύο μυθιστορήματα, η αφήγηση περνάει από χαρακτήρα σε χαρακτήρα, με αποτέλεσμα στις «Διορθώσεις» να έχουμε πέντε διαφορετικές οπτικές γωνίες μιας κοινής ζωής, ενώ στο «Χαστούκι», οκτώ αφηγηματικές φωνές καλούνται να δώσουν τη δική τους κατάθεση απέναντι σε ένα γεγονός, κατακριτέο μεν, που πήρε όμως επικές διαστάσεις χωρίς λόγο.

Με αυτόν τον τρόπο, τα δύο μυθιστορήματα ξεδιπλώνουν απίθανες ιστορίες οικογενειακής τρέλας, συναισθηματικού joyride, πατρικών και μητρικών φίλτρων going bad, προσωπικών αναζητήσεων και πνευματικών ντελίριων.

Heartbreaking κεφάλαιο στο «Χαστούκι» είναι η αφήγηση του Μανώλη, του ηλικιωμένου Έλληνα, πατέρα, παππού και συζύγου, που βρέθηκε ξαφνικά στην κηδεία ενός παλιού του φίλου. Οι σκέψεις ξεσπάνε σε κύματα θυμού, απογοήτευσης, μετάνοιας και, τελικά, αποδοχής, μιας ζωής που πέρασε,  ευτυχώς όχι αδιάφορα, δυστυχώς, όχι όπως την είχε επιθυμήσει.

Στις «Διορθώσεις», κάθε κεφάλαιο είναι ένας λαβύρινθος πολύπλοκων σκέψεων και συναισθημάτων, που παίρνουν ακόμη μεγαλύτερη δύναμη από την old school, πυκνογραμμένη αφήγηση του Franzen. Η εξιλέωση που γυρεύουν οι χαρακτήρες δε δίνεται ποτέ ως συγχωροχάρτι. Αντίθετα, διεκδικείται καθημερινά, μέσα από σκληρές μάχες αυτογνωσίας.

Και τα δύο βιβλία προσπαθούν να συμπεριλάβουν την κοινωνική και ιστορική πραγματικότητα στην οποία εξελίσσονται, κάτι που γίνεται με μεγαλύτερη επιμονή στο «Χαστούκι», αλλά και στα δύο υπερνικά το χάος των οικογενειακών συρράξεων και συναινέσεων .

«Οι Διορθώσεις» έχουν ταλαιπωρηθεί πολύ όσον αφορά στην κινηματογραφική τους μεταφορά. Πρόσφατα ανακοινώθηκε ότι τελικά θα γίνουν τηλεοπτική σειρά από το HBO. «Το Χαστούκι» μόλις ξεκίνησε να προβάλλεται στην αυστραλέζικη τηλεόραση, σε οχτώ πενηντάλεπτα επεισόδια.

Εδώ το trailer του The Slap

 

more: http://www.lifo.gr/team/bookroom/26848

 

Advertisements
 
Leave a comment

Posted by on 08/10/2011 in Articles

 

Tags: , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: